Profylax

Just nu kan vi inte erbjuda profylaxkurs hos oss. Titta i stället under fliken föräldrautbildningar där hittar ni information om vår föräldrautbildning samt tips om digitala alternativ.

Att vänta barn och bli förälder är en av de största upplevelserna man är med om i livet. Vi har den erfarenheten och kunskapen ni behöver för att känner er trygga under denna omtumlande resa. Inför en förlossning är det många tankar och känslor som kommer fram.

Känslorna kan skifta mellan förväntan och oro, rädsla och glädje. De flesta känner även ett behov av att vara väl informerade och förberedda och det är här vi kan hjälpa er! Par som genomgått vår profylaxkurs känner sig ofta lugnare och mer förberedda inför sin förlossning. De har fått redskap att ta till under de olika delarna av förlossningsförloppet och kommer samtidigt närmre varandra som par genom att tillsammans träna på avslappningsövningarna, andningen och de mentala förberedelserna.

Varför gå en profylaxkurs?
En förlossning kan hålla på i många timmar och de flesta av dessa timmar tillbringar paren i hemmet. När en värk kommer är det lätt att kvinnan spänner sig vilket ökar utsöndringen av stresshormoner som leder till att livmodern arbetar sämre. Spänningar hos kvinnan leder också till att blodtillförseln till barnet minskar och därmed också syre och näring. En kvinna som varit mycket spänd under första halvan av sin förlossning kan uppleva att den andra halvan blir otroligt påfrestande då krafterna tagit slut. När ett par som tillsammans gjort sina profylaxövningar kommer igång i förlossning kan partnern genast börja hjälpa kvinnan genom att coacha henne genom andningen, ge henne massage och leda henne till avslappning. Kvinnan spar på så vis sina krafter så de räcker till hela förlossningen och partnern får en given och oumbärlig roll i arbetet. Är kvinnan mycket spänd ökar upplevelsen av smärtan och tiden för återhämtning mellan värkarna blir kortare och mindre effektiv. Detta leder till att upplevelsen av förlossningen blir mer negativ och upplevs som mer smärtfylld.